Skip links

Na de uitvaart

Nabestaanden hebben vaak behoefte aan een plekje om de overledene te gedenken. Naast verstrooiing op de speciaal daarvoor bestemde velden van het crematoriumterrein, zijn er tal van andere mogelijkheden om de herinnering in eren te houden. Zo kunt u de as (laten) verstrooien, laten bijzetten of bijvoorbeeld laten verwerken in een kunstwerk. De asbus met de as van de overledene wordt na 1 maand vrijgegeven door het crematorium. U heeft dan nog een jaar de tijd om te beslissen wat u ermee wilt doen. Deze bestemming kunt u zelf bepalen. Daarbij kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden.

As verstrooiing

Verstrooiing van de as kan op verschillende manieren:

  • Op het terrein van het crematorium.
  • Op het strooiveld van een begraafplaats.
  • Op of boven zee.
  • Op een bijzonder plekje (waarbij de eigenaar van de grond toestemming moet verlenen)

Indien u dat wilt kunt u altijd bij het verstrooien van de as aanwezig zijn of dit zelf doen.

Asbus bijzetting

Asbus of Sierum

Het bijzetten van de asbus kan ook op verschillende plaatsen. In het columbarium (urnenmuur) van het crematorium. Begraafplaatsen beschikken soms ook over een urnenmuur De asbus kan begraven worden in een urnengraf of in een bestaand eigen graf. De asbus kan ook mee naar huis worden genomen.

Waterurn en een boom als monument

Twee heel speciale soorten van asbestemming zijn de waterurn en Remember in Green. Bij deze laatste wordt een jonge boom gekweekt op de vruchtbare bestandsdelen van de as van een overledene. Tijdens een ceremonie in de plantage van dit bedrijf wordt de as vermengd met aarde. Daarna blijft de door de familie zelf uitgekozen boom ongeveer negen maanden in de plantage waarna de familie hem zelf kan plaatsen in eigen tuin of op een plek bij bijvoorbeeld een crematorium.

De waterurn wordt geplaatst in de tuin. Aan de binnenzijde waar de as wordt opgeslagen is een buis van twee meter verbonden met de grond. Wanneer het regent stijgt het grondwaterpeil waardoor er een klein beetje van de as in de bodem zal verdwijnen. Na ongeveer tien jaar is alle as verdwenen in de bodem.

Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals: