Skip links

Crematie

Een crematieplechtigheid in Middelburg

Wanneer u een crematieplechtigheid in de omgeving van Middelburg wilt regelen, is het natuurlijk wel fijn om op de hoogte te zijn van het crematieproces. Daarom voorzien wij u graag van alle informatie die u nodig heeft wanneer u een crematie gaat regelen in de omgeving van Middelburg. Natuurlijk kunt u bij het gehele crematieproces op onze professionele ondersteuning rekenen, maar het is altijd fijn om zelf te weten wat de mogelijkheden zijn en hoe de crematie in regio Middelburg in zijn werk gaat. Zo weet u van tevoren hoe de crematie zal verlopen en of uw wensen en die van uw dierbare haalbaar zijn.

Een crematieplechtigheid in de regio Middelburg die op uw wensen aansluit.

Na de crematieplechtigheid in de aula van het crematorium in regio Middelburg zal de daadwerkelijke crematie plaatsvinden. Indien gewenst kunt u bij het invoeren van de kist aanwezig zijn, terwijl familie en andere belangstellenden plaatsnemen in de ontvangstruimte voor een kopje koffie of thee. Ook wat betreft de catering in de ontvangstruimte zijn er verschillende opties. U kunt de crematie in de omgeving van Middelburg dus precies zo regelen als u voor ogen heeft.

Wat houdt een crematie precies in?

Over cremeren bestaan veel misverstanden: er zijn bijvoorbeeld mensen die denken dat er meerdere overledenen tegelijk gecremeerd worden, of dat de overledene zonder kist gecremeerd wordt, zodat de kist opnieuw gebruikt kan worden. Dit is echter niet het geval, want het is wettelijk verboden om meerdere overledenen tegelijk te cremeren en dit gebeurt dan ook niet. Ook wordt de overledene altijd in de kist gecremeerd, zoals de wet voorschrijft. De kist is gesloten en wordt door de crematoriummedewerkers niet meer geopend.

Hoe verloopt het crematieproces?

De crematie gebeurt bijna altijd meteen na de crematieplechtigheid in het uitvaartcentrum in regio Middelburg, als iedereen nog in de koffiekamer is, maar in ieder geval op dezelfde dag als de bijeenkomst heeft plaatsgevonden. Vóór de crematie in Middelburg vindt er nog een identificatieprocedure plaats. De uitvaartverzorger heeft een verklaring afgegeven met een registratienummer en dit nummer moet overeenkomen met het registratienummer op de kist. Het crematorium heeft ook nog een eigen controle. Er gaat een vuurvast identificatiesteentje mee op de kist met een uniek nummer. Dit steentje blijft bij de as, zodat deze altijd kan worden geïdentificeerd. Voordat de kist de oven ingaat worden plastic of metalen handvatten van de kist gehaald. Ook worden de bloemen van de kist afgehaald en buiten op een daarvoor gekozen plek neergelegd, of later door de familie meegenomen.

Hoe ziet het crematieproces er uit?

Er is geen vuur te zien als de oven geopend wordt om de kist met het lichaam naar binnen te schuiven. De oven wordt van tevoren verhit tot ongeveer 800 graden. Daarna wordt de toevoer van brandstof afgesloten en gaat de kist de oven in. Door de grote hitte gaat de kist vanzelf branden. Als de kist verbrand is, vormt zich een rode gloed om het lichaam van de overledene. Tijdens het crematieproces wordt er dus geen vuur gestookt in het crematorium in Middelburg.

Wat gebeurt er na de crematieplechtigheid?

De crematie is voorbij na ongeveer één tot anderhalf uur. De grove asresten van de kist en overledene worden uit de oven gehaald. Met een magneet worden spijkers en schroeven van de kist uit de as gehaald. Ook andere metalen van sieraden, tanden, brilmonturen en dergelijke worden uit de as gehaald. Deze metalen worden verkocht en de opbrengst wordt aan een goed doel geschonken.

Wat gebeurt er met de asresten na het crematieproces?

De grove asresten worden in een speciale machine fijn gemaakt en daarna in een asbus gedaan, samen met het vuurvaste identificatiesteentje. De asbus wordt afgesloten met een deksel. Op de asbus staat een nummer (hetzelfde nummer als op het identificatiesteentje) en de naam van de overledene. De asbus moet volgens de wet een maand in het crematorium blijven. Daarna krijgen de nabestaanden een informatiepakket van het crematorium toegestuurd. De nabestaanden kunnen dan kiezen wat de asbestemming wordt.

Een waardige crematie regelen met begeleiding in de regio Middelburg

Wanneer u een crematie moet regelen omdat er een dierbare is overleden, komt er vaak veel op u af. Dan is het fijn om persoonlijk begeleid te worden door een kundige uitvaartverzorger. Uitvaartverzorging Janneke en Ditsy Den Besten staat voor u klaar met een persoonlijke benadering en wij begeleiden u gedurende het hele proces. Van het regelen van de crematie en de crematieplechtigheid in of nabij Middelburg tot het verzorgen van de condoleances, u kunt op onze ondersteuning rekenen. Laat ons uw wensen weten, dan zorgen wij voor een passende uitvaart. Maak een afspraak door te bellen naar 0118 – 62 33 59. Wij staan graag voor u klaar.